Pojemność: 25 kg
Do pobrania:
Sprawdź szczegółowe informacje i właściwości produktu. W naszej dokumentacji znajdziesz komplet niezbędnych informacji.
Produkt nadaje się zarówno do zastosowań wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Zalecana do murowania ścian fundamentowych z bloczków betonowych oraz wyrównania (wyrapowania) ścian fundamentowych przed nakładaniem warstwy bitumicznej.
Przygotowanie do prac:
wyposażyć się w niezbędny sprzęt do wymieszania, wbudowania i pielęgnacji zaprawy murarskiej, sprawdzić prognozy pogodowe – temperatura powinna wynosić 5–30°C.
Przygotowanie podłoża:
podłoże i elementy murowanych należy odkurzyć, odpylić, odtłuścić, usunąć luźne części, smary, oleje.
Proporcje mieszania:
Zaprawa jest dostarczana w postaci gotowej mieszanki, którą należy starannie wymieszać z czystą, zimną wodą. Zaprawę przygotowuje poprzez wsypanie mieszanki do naczynia z około 3,25 litra wody i wymieszanie wolnoobrotowym mieszadłem do uzyskania jednolitej, wolnej od grudek masy, zazwyczaj około 2-3 minuty. Po 5 minutach ponownie przemieszać. Tak przygotowaną zaprawę należy wykorzystać w przeciągu 2 godzin. Dodawanie większej ilości wody niż zalecana, obniża wytrzymałość i może powodować powstawanie rys skurczowych. Niedopuszczalne jest dodawanie piasku, cementu i innych materiałów.
Wydajność:
Z jednego worka mieszanki można uzyskać 16 litrów gotowej zaprawy.
Nakładanie zaprawy:
Sposób wbudowania zaprawy murarskiej powinien być zgodny z technologią wykonywania robót murarskich z zastosowaniem zapraw cementowych. Zaprawę należy nakładać na elementy murowane równomiernie na poziomą płaszczyznę za pomocą kielni, lekko je dociskając, Murować na pełne spoiny, przestrzegając przy tym tradycyjnych metod budowlanych (układ spoin, przewiązania itp.). Zaprawę można stosować w grubości 10-40mm.
Pielęgnacja:
Zabezpieczyć świeżą zaprawę przed wysychaniem, opadami, przemarzaniem, bezpośrednim działaniem słońca i wiatru przez 7 pierwszych dni.
Do pobrania: